Dobře naplánovaná: dvojitá ochrana před sluncem v rámci systému SmartHome

Když se již od počátku renovace nebo novostavby počítá s použitím stínicí techniky, je možné realizovat i neobvyklá přání. Při rozšiřování poloviny dvojdomku v Porúří zvolil majitel kombinované prvky z rolet a žaluzií, které jsou pomocí systémové schránky téměř neviditelným způsobem integrovány do budovy. Zapojení elektrického pohonu stínicí techniky od firmy GEIGER do systémového řešení SmartHome nabízí stavebníkům řadu různých funkcí a mimořádný komfort.

Dvojdomek pochází z 50. let a nachází se na pozemku o rozloze 700m2 s velkorysou zahradou. Vzhledem k charakteru stavby investoval stavebník po koupi přednostně do domovních instalací: Proběhla montáž podlahového topení a celková renovace elektrických rozvodů. Majitel také rozšířil obytnou plochu přístavbou o ploše 50m2 na zadní straně budovy, aby budovu přizpůsobil požadavkům rodiny. Tato přízemní novostavba je v souladu s nejmodernějšími energetickými požadavky postavená ze dřeva. Téměř průchozí skleněné průčelí s posuvnými dveřmi otevírá budovu do zahrady a ráno prosvětluje obytný prostor a jídelnu. Na fasádě představuje přírodní stavební materiál laťování z modřínového dřeva. Uvnitř jsou vidět nosné sloupky skleněné stěny a dřevěná stropní konstrukce.

Galerie

Dvojitá ochrana před sluncem, žádné kompromisy

Nasazené schránky v obytném prostoru lícují s nosnými sloupky a zakončují tak dřevěnou konstrukci.
Detailfoto: Aufsatzkästen im Innenraum

Více než 5 m široké a 2,2 m vysoké prosklení si žádá dobře nastavitelnou ochranu před sluncem. Aby se vyhnula rozhodování mezi roletami a žaluziemi, vsadila rodina stavebníka na kombinaci obou systémů. „Rolety nás chrání před pohledy sousedů a také zajišťují doplňkovou ochranu proti vloupání. Žaluzie nám umožňují cíleně regulovat proslunění a denní světlo v přístavbě,“ vysvětluje majitel domu. Lze tak bez kompromisů využít výhod obou stínicích systémů.

Skleněné průčelí zastiňují po částech čtyři samostatně ovladatelné kombinované prvky z eloxovaného hliníku. Zvolené rolety, poskytující také ochranu proti vloupání, přiléhají přímo na okno. Venku před nimi jsou instalovány žaluzie. Jejich bezpečné vedení zajišťují postranní lišty. Oba prvky stínicí techniky jsou instalovány do jediné společné schránky.

Vzhledem k tomu, že se s ochranou před sluncem počítalo už při plánování výstavby, bylo možné dosáhnout dokonalého začlenění stínicích prvků do budovy, a to jak po energetické, tak i vizuální stránce. Nasazené schránky jsou integrovány do fasády tak, že zvenčí nejsou vidět. V obytném prostoru lícují s nosnými sloupky a zakončují tak dřevěnou konstrukci. Když se žaluzie či rolety nacházejí v parkovací poloze, je stínicí technika zcela skrytá. Za dosaženou optimální energetickou účinností nestojí jen předem naplánovaná vestavba, ale i použití speciálních pohonů stínicích prvků, které umožňují propojení se systémem SmartHome. Díky tomu lze dosáhnout vysoké úrovně automatizace stínicí techniky.

Citlivé a komfortní pohony stínicí techniky

Každý okenní prvek je osazen dvěma elektrickými pohony GEIGER a umožňuje samostatné ovládání.
Detailfoto: Raffstore und Rollladen in einem Element

Každý okenní prvek je osazen dvěma elektrickými pohony GEIGER a umožňuje samostatné ovládání. K pohonu žaluzií slouží model GEIGER GJ56 AIR a rolety pohání trubkový motor GEIGER SOLIDline AIR. Rolety jsou navíc vybaveny pojistkami proti vysunutí, takže slouží jako ochrana před vloupáním. Protože si společnost GEIGER vyrábí v Německu téměř všechny díly pohonů a kontroluje tak kvalitu v rámci celého produkčního řetězce, vyznačují se motory značky GEIGER obecně mimořádnou spolehlivostí a dlouhou životností. Doplňkové funkce, jako je citlivé rozpoznávání překážek, jemné vypínání v koncových polohách a ochrana při přimrznutí, nejenže zajišťují nadprůměrný komfort, ale také šetří závěsy a montážní systémy, aby je bylo možné dlouho využívat.

Oba zde instalované pohony využívají bezdrátovou technologii AIR společnosti GEIGER. Díky tomu lze provést bezdrátové propojení se systémem SmartHome firmy Loxone, která je partnerem společnosti GEIGER. Prostřednictvím centrálního miniserveru pak lze propojit a smysluplně ovládat nejen stínicí techniku, ale i četné další domovní technické systémy. „Technika SmartHome nabízí velmi vysoký komfort,“ vysvětluje stavebník. „Po západu slunce se například všechny rolety spustí automaticky dolů. Získáme tak nejen nejlepší možnou ochranu před pohledy, ale i dobrou ochranu před vloupáním – a to i v případě, že jsme ještě večer pryč.“ Realizovat lze také další bezpečnostní funkce: Spustí-li kouřová čidla v domě poplach, vysunou se veškeré stínicí prvky nahoru a vpustí dovnitř světlo. V případě nouze tak budou otevřeny únikové cesty a prostor bude navíc osvětlen.

Žaluzie je také možné naprogramovat dle přání. „Lamely z eloxovaného hliníku odrážejí sluneční světlo, Úpravou jejich úhlového nastavení lze velmi cíleným způsobem regulovat denní světlo, které proniká do přístavby,“ vysvětluje stavebník. Do domu je tak s využitím odrazů možné nasměrovat sluneční světlo, i když je slunce vysoko na obloze. Veškeré stínicí prvky lze programovat nejen prostřednictvím miniserveru, samozřejmě je také možné jejich ovládání ručním vysílačem nebo pohodlně a odkudkoli mimo domov pomocí aplikace pro chytrý telefon.