Ústředním tématem setkání iniciovaného společností GEIGER konaného v dubnu byla otázka, jak by mělo fungovat odvětví protisluneční ochrany z pohledu projektantů a uživatelů. Architekti, projektanti, stavební inženýři a výrobci montovaných domů se sešli s jednatelem společnosti GEIGER Dr. Marcem Natuschem a společně intenzivně hledali odpovědi.

Osobní kontakt na takových setkáních umožňuje společnosti GEIGER vidět věci z perspektivy zákazníka.Díky informacím z první ruky se může výrobce při vývoji dalších produktových inovací ještě cíleněji řídit potřebami trhu.Prvním poznatkem diskuzního kroužku bylo, že protisluneční ochrana se cíleně používá jako prvek
spoluutvářející fasády a architektům dává možnost sebevyjádření. Podmínkou pro to jsou vysoce kvalitní, flexibilní komponenty s atraktivním designem a dobrou celkovou koncepcí umožňující integraci systému protisluneční ochrany do projektu využití energií v daném objektu.

Ze strany architektů zazněl požadavek, aby se větší pozornost věnovala souhře mezi systémy ochrany proti hluku, proti zvídavým pohledům a protisluneční ochrany. Častým nedostatkem bývá oddělené plánování těchto systémů nacházejících se uvnitř a naopak venku. Z pohledu architektů vnitřních prostorů bývá pohled ven skrz prvky protisluneční ochrany často omezen. Tzv. screeny nabízejí nové možnosti a variabilní prvky. Tato různorodost je žádoucí i u další stínicí techniky, avšak v nabídce výrobců systémů protisluneční ochrany zatím chybí.

Všichni účastníci se shodli, že podstatné je kvalitní poradenství pro stavebníky ve fázi projektu. Protože jak se zdá, možnosti a význam protisluneční ochrany při výstavbě – ať už soukromých bytových domů nebo jiných objektů – ještě nebyly zcela pochopeny. Cena přitom hraje podstatnou roli zejména u montovaných domů. Zároveň zazněl požadavek na používání elektrických pohonů, i když s různými stupni automatizace.

Kvalita znamená pro projektanty a uživatele:

  • inovativní a variabilní design jednotlivých prvků
  • zřejmá kvalita výrobků
  • zapojení do plánování energetické koncepce
  • vysoká úroveň poradenství ze strany výrobců
  • více informací ke speciálním řešením

Zazněly rovněž informace důležité pro architekty: Ing. Johann Gerstmann, mluvčí rakouského spolkového svazu stínicí techniky, nabídl zajímavou přednášku na téma „Využití přístupu světla a slunce podle specifických potřeb“.